Osäkra och stressade hundar

När jag fick frågan om att skriva en artikel om osäkra och stressade hundar blev jag glad och det kanske kan verka konstigt. Men tyvärr är osäkerhet ett väldigt vanligt problem och därför viktigt att uppmärksamma. Om hundägaren inte märker att hunden är osäker kan det gå från osäkerhet till rädsla.  – Cilla Danielsson

 

När och i vilka situationer kan våra hundar bli osäkra?

Vad våra hundar blir osäkra av är olika från individ till individ, precis som för oss människor. De kan bli osäkra av nästan vad som helst. Andra hundar, människor, barn, fåglar, kor, hästar, statyer, trappor, golv/underlag, dammsugare, gräsklipparen, hissar, tunnelbanan, tåg, bilar, inlines, ljud, ljus, dofter och ensamhet är några exempel.

Graden av osäkerhet är ofta beroende av hundens personlighet dvs både vilka gener den har och i vilken omgivning den vuxit upp. Faktorer som bemötande, socialisering, miljöträning och inlärningsmetoder spelar därför in. Har du en individ som är blyg och lite försiktig så behöver den tid, kärlek, tålamod och träning.

Under vissa perioder när valpar växer upp blir de extra känsliga. Den så kallade spökåldern är en sådan period och den brukar infalla när valpen är mellan 7 – 10 månader, men den kan komma både tidigare och senare. När valpen hamnar i spökåldern blir den känsligare och kan reagera på välkända saker som funnits hemma, på tomten eller längs den vanliga promenadvägen. En del hundar kan gå in i och ur spökåldern periodvis fram tills de är 1,5 år.

 

Hur ser du att din hund är osäker/rädd?

Hundar visar sin osäkerhet/rädsla bland annat genom att darra, stelna till, dra sig undan, ha en låg hukande kroppsställning, resa ragg (ju mer ragg desto osäkrare hund), sätta/lägga sig, lägga sig på rygg, hålla svansen lågt eller mellan benen, vända bort huvudet, dra öronen bakåt, titta ner/bort, gäspa, pipa eller gnälla.

 

 

Vad kan du göra?

När du märker att din hund reagerar och blir osäker på någonting behöver den längre tid och ökat avstånd för att undersöka det den reagerar på. En del hundar kan behöva stöd i form av uppmuntrande ord och att du följer med när den undersöker det den reagerat på. Det som är viktigt att komma ihåg är att du inte ska ÖMKA, för då ökar du osäkerheten!

Mycket handlar om vad du säger (vilka ord du använder) och vilket kroppsspråk du har. Är du peppande eller låter du osäker? 
Alla valpar/hundar är precis som barn känsliga för hur vi reagerar och agerar. Om du känner dig osäker på hur du uttrycker dig är det bättre att vara tyst och bara röra vid hunden. När vi rör vid varandra – oavsett om det är en hund eller en människa – så frigörs oxytocin, ett ”må-bra-hormon” som är både lugnande och minskar stress. 

Tvinga aldrig in din hund i situationer/miljöer som den känner obehag inför eller är rädd för. Beskydda din hund och bygg upp tilliten till dig. Bygg upp hundens självförtroende i situationer som den redan känner sig trygg och bekväm i.

 

Hur kan du träna upp din hunds självförtroende?

Det är viktigt att den lyckas. Om du märker att den tvekar, gör det lättare så att din hund inte blir rädd! Övningarna/situationerna ska vara lite kluriga och utmanande MEN lagom svåra så att hunden klarar av att lösa uppgifterna. Om hunden misslyckas så minskar du din hunds självförtroende.

 

Balansövningar

Om din hund får kontroll över sin kropp och alla fyra tassarna bygger det upp självförtroendet hos hunden. Passa på när du är ute på promenad. Locka upp hunden på en stubbe, trädstam, bänk eller mur. Belöna den rikligt med både godis och uppmuntrande ord när den är på väg upp och även när den är på plats. Du kan också locka hunden att krypa till exempel under en trädstam.
Hemma kan du lägga ett kompostgaller på golvet med några godbitar i rutorna så att hunden måste gå på gallret när den letar efter godiset. Börja först på ett mjukt underlag till exempel en matta så att hunden inte blir rädd för ljudet.
Om du vill gå på kurs så kan du gå på agility, balansboll eller dogparkour.

 

Nosövningar

Att låta hunden arbeta med sin nos är ett enkelt och väldigt naturligt sätt för hunden att bygga upp sitt självförtroende. Ett exempel på övning är ”Godisträdet”. Ta några godisbitar, tryck in dem i en trädstam på lite olika höjder och låt hunden leta reda på dem. Då tränar hunden även balansen.

Om du vill gå på kurs kan du gå på Nose Work, kantarellsök, personspår eller viltspår.

 

Problemlösning

Eftersom hundar tycker om att tänka och lösa olika uppgifter kan du låta din hund göra det för att stärka sitt självförtroende.

Ta hundens bästa leksak eller godis. Knyt ett snöre om leksaken/godiset och gör en stor knut eller bind fast en papperstuss i andra änden som hunden kan använda för att dra fram sin leksak/godis med. Lägg den under en soffa/fåtölj som hunden inte kan komma in under. Låt den sedan klura ut hur den kan få fram sin leksak/godis. Låt knuten/papperstussen vara lättillgänglig första gångerna och inte så långt in under soffan. Det ska löna sig för hunden att dra i knuten/papperstussen.
Om du vill gå på så kurs kan du gå på ”Smarta Jyckar”, en kurs som bygger på Per Jensens bok med samma namn, eller Aktivera Mera.

 

Cirkuskonster

Att lära din hund olika cirkuskonster är ett annat enkelt och roligt sätt att bygga upp din hunds självförtroende.

”Vacker tass” är en övning som du kan prova. Sätt din hund framför dig och ha en godisbit i din slutna hand. Sträck fram handen mot hunden. Den kommer att prova olika saker och när den lägger tassen på din hand säger du ”Bra!” och ger godisbiten till din hund.
Om du vill gå på så kurs kan du gå på Cirkushunden eller Fix & Trix.

 

Ljudlek

Kastrulleken är en lek där hunden använder nosen. Lägg 2 – 3 lätta kastrullock på en matta med några godbitar under varje lock. Låt hunden nosa rätt på godiset och när det går bra kan du öka antal lock, ta tyngre lock och ändra underlaget.
Tänk på att om hunden reagerar på ljud eller är väldigt försiktig så ska det var så lite ljud som möjligt i början för att sedan successivt öka svårighetsgraden.

 

Miljöträning och socialisering

Att komma till nya miljöer och träffa nya individer är ett sätt att träna din hunds självförtroende förutsatt att det görs på hundens villkor. För dig som har valp är det oerhört viktigt med miljöträning och socialisering för att den ska bli trygg som vuxen. Att gå på valpkurs med positiv träning är ett bra sätt att miljöträna, socialisera och bygga upp tilliten mellan dig och din valp.

 

Stress

Stress är en överlevnadsfunktion som alla levande varelser behöver, men för mycket stress gör oss sjuka. Vi blir stressade när vi behöver prestera till exempel när ett djur springer ifatt ett byte eller när vi blir osäkra/rädda för att vi ser någonting som skrämmer oss. Då aktiveras kroppens stressystem. Rent fysiologiskt så producerar binjurarna stresshormonerna adrenalin och noradrenalin som skickas ut i blodet, hjärtat slår snabbare och vi blir mindre känsliga för smärta.

 

Trafikljuset

För att förklara vad som händer med vår tankeförmåga så använder jag mig av trafikljuset som symbol för olika sinnestillstånd.

På grönt ljus är hunden i sitt normaltillstånd. Den mår bra och kan ta in hela sin omgivning. Så fort den ser/hör en trigger dvs något som oroar/skrämmer den så påbörjas en stressreaktion i kroppen och hunden hamnar på gult ljus.

På gult ljus blir hunden mer fokuserad på det som den är osäker på/rädd för. I detta läge har du mindre möjligheter att påverka din hund.

Om triggern som din hund reagerade på kommer närmare, hörs högre, fortfarande känns under tassarna så hamnar hunden på rött ljus. Nu har du inga möjligheter att påverka din hund eftersom den reagerar på signaler från amygdalan.

Den här processen – från grönt till rött ljus – kan gå blixtsnabbt!
När individen är på rött ljus kan den inte kontrollera sin osäkerhet/rädsla. Kanske känner du någon som är rädd för spindlar och som går ut ur rummet när det visas spindlar på TV? Den personen har hamnat på rött ljus och styrs av amygdalan dvs hen kan inte tänka klart utan flyr trots att hen vet att spindlarna inte kan komma ut ur TV:n.

 

Stresstrategier

Det finns fem olika strategier som både vi och hundar använder när vi blir stressade.

 1. Flight – fly
 2. Fight – slåss
 3. Freeze – frysa/stelna
 4. Faint – svimma (har ännu inte träffat någon hund som svimmat)
 5. Fiddle about – ”bli en clown” dvs avleda hotet genom att göra sig rolig.

Både hundar och människor har oftast en favoritstrategi som de tar till i stressade situationer. Vi använder flera strategier beroende på situationen och våra tidigare erfarenheter dvs hur vi löste det tidigare. Om du kommer på vilken/vilka strategier din hund använder kan du lättare hjälpa den att hantera sin osäkerhet/rädsla innan den hamnar på gult eller rött ljus. Det kommer att minska hundens osäkerhet/rädsla och göra att den får både ökat självförtroende och ökad tillit till dig.

 • Summering
 • Om du har en osäker och blyg hund är det viktigt att du lär dig läsa av din hunds språk och beteendemönster så att du på ett tidigt stadium kan hjälpa den när den är osäker/rädd.
 • Tvinga aldrig hunden!
 • Kartlägg vilka olika stresstrategier din hund använder sig av.
 • Träna kluriga men lagom utmanande självförtroendeövningar.
 • Massage och beröring lugnar hunden och ökar nivåerna av oxytocin.
Om du har en försiktig hund kan massage få den att må bättre. Är din hund osäker/rädd kan du lägga en hand på den eller ge den långsamma, lugnade smekningar.
 • Stressreaktioner kan gå från grönt till rött läge på mindre än en sekund.
 • Om din hund blir osäker/rädd ger du den mer tid och ökar avståndet till det som stressar.
 • Osäkerhet och rädslor går inte över av sig själv utan förvärras om man inte gör något åt det.
  Sök hjälp hos en certifierad hundpsykolog om du känner dig tveksam och behöver hjälp.

 

© Text: Cilla Danielsson

All Rights Reserved / Innehållet får ej kopieras utan författarens tillstånd

29/11/2019

 
HÄR FINNS HUNDENS HUS
 
• Stockholm >>
• Göteborg >>
• Uppsala >>
• Sundsvall >>
 
 
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 

 
OM HUNDENS HUS AB

Vi är ett kunskapscentrum för människor med hundar.
Hundens Hus finns på flera ställen i Sverige. Vi utbildar också på webben.

Vi ger dig och din hund en gedigen och kvalitetssäkrad utbildning.

VÄLKOMMEN!

 
KONTAKTUPPGIFTER

HUNDENS HUS STOCKHOLM
Åkeshovs Gårdsväg 6,
168 38 Bromma

E-post: stockholm@hundenshus.se

Tel: 08-29 17 74

Org. Nr: 556797-5254
PlusGiro: 540233-4

© Hundens Hus AB 2018